Fietsclub Stiens Logo

          Welkom op de site van F.T.C. Stiens     

Menuitem Home
Menuitem Actueel
Menuitem Activeiten
Menuitem Fotos
Menuitem Info
Menuitem Sponsors
Menuitem Archief
Menuitem GB
Menuitem Contact

Fietstocht Louw Bijma naar Rome & Athene

Augustus 2013

Op donderdag 8 augustus is Louw - na een goede voorbereiding van zo’n 5.000 km gefietst te hebben vanaf 1 maart dit jaar – om 8.20 uur vanuit Hijum op zijn hybride-fiets bepakt en bezakt vertrokken voor de eerste etappe naar Deventer, waar hij bij zijn tante Aal blijft slapen. Na diverse afscheidskussen links en rechts van veel geliefden, begeleid ik (Siebe) Louw fietsend tot voorbij Stiens en daarna laat ik hem alleen en begint voor hem opnieuw een hopelijk groot avontuur. Zijn eerste doel is Rome en daarna nog naar Athene. Al met al zal de reis zeker zo’n 6 weken duren.

Vandaag staat er een stevige wind, maar deze heeft hij mooi in de rug. Hij kan zich zelfs nog permitteren om even bij zijn zus Margriet in Flânsum langs te gaan. Aan het eind van de middag arriveert hij na 140 km in Deventer. Vrijdag 9 augustus neemt hij een bijna vrije dag en fietst maar 20 km naar zijn zwager Theo in Apeldoorn en overnacht hier.

Zaterdag 10 aug. komt Louw na 107 km in Venlo aan en slaapt hier op een camping. Zondag 11 aug. belt hij vanuit een café in Mechelen. Vandaag 120 km gefietst en veel tegenwind gehad.. Maandag 12 aug. langs Monschau gefietst en staat hij ’s avonds op een camping bij Kalterberg. Vandaag een erg natte dag geweest en ’s avonds is het koud. Dinsdag 13 aug. Vandaag goed weer gehad. Onderweg was een nieuw fietspad aangelegd op een oude spoorlijn. Behoorlijk klimwerk gehad. Hij zit nu op een camping aan de Our op 6 km vóór Vianden in Luxemburg. Vanavond pech gehad met hondenstront aan z’n schoenen. Niet normaal!

Als ondergetekende dit verslag op donderdag 15 augustus schrijft, doe ik dit op mijn oude computer. Vandaag is mijn leptop gevallen en is deze voorlopig onbruikbaar. Het is afwachten of ik de mails van Louw op mijn oude computer wel binnenkrijg. Tot later en dan ook met enkele foto’s van Louw z’n vertrek.

Siebe

=>(update 25 augustus)
Donderdag 15 aug. Louw belt ’s avonds om 22.00 uur. Hij staat met zijn tentje op een camping municipal in de stad Metz. Vandaag langs de Moezel gefietst. Heel mooi weer gehad vandaag, maar dikke pech met de fiets. Bij foutief schakelen trapte hij fel door en hierbij is de dérailleur (versnellingsapparaat) uit het zgn. ‘pad’ gescheurd met schroefdraad en al. Stom, hij had geen kettingpons bij zich. Gelukkig stoppen er 2 wielrenners bij Louw en met hun kettingpons hebben ze de ketting korter gemaakt en toen kon Louw met een (groot) vast verzet voorlopig zijn weg vervolgen. Morgen een fietsenzaak zoeken en nog afwachten of hij zijn weg kan vervolgen.

Vrijdag 16 aug. Om 18.10 uur heb ik Louw gebeld (mijn leptop is bij de reparateur). Louw zit nog op de camping in Metz. Noodgedwongen moet hij even een paar dagen rust nemen. Hij heeft vandaag zijn fiets naar een fietsenmaker, 10 km buiten de stad Metz gebracht. Morgen (zaterdag) kan hij gemaakt worden. Gelukkig maar! Het kost hem wel een nieuwe dérailleur, maar dat zal hem een zorg zijn. Louw was eerst naar een kleine fietsenzaak gegaan (‘een hampelman’ aldus Louw). “Nee dat kan niet gemaakt worden”, werd gezegd. Met de stadsbus is Louw teruggekeerd op de camping en morgen gaat hij ook weer met de bus (voor € 1,50) naar de fietsenzaak.

Zaterdag 17 aug. Louw heeft Foeke gemaild dat hij om 13.00 uur de gerepareerde fiets terug had. Vandaag ook nog een eind gefietst, over de col du Donon. Hij zit nu 40 km voor Colmar. Nu totaal 950 km gefietst.

Zondag 18 aug. Tante Aal belt mij (omdat mijn leptop nog niet klaar is) om het telefoontje van Louw door te geven. Zowel Louw als de fiets doen het weer goed. Vandaag 70 kilometer gefietst. Hij is nu bij Colmar in de Vogezen.

Maandag 19 aug. ‘s Avonds belt Louw mij dat hij 40 km voor Bazel zit. Hij moest vandaag euro’s omwisselen tegen Zwitserse francs.
Dinsdag 20 aug. Louw is nu bij Rheinfelden. Hij had een groot glas bier voor zich en zat lekker te eten.
Woensdag 21 aug. Niets van Louw gehoord, dan zal het wel goed met hem zijn.

Donderdag 22 aug. Vandaag is Louw jarig (hij wordt 68). Gisteren heeft hij zichzelf al op een biertje getrakteerd. Dan zullen er vandaag nog wel een paar volgen. Van harte gefeliciteerd Louw! Ik neem er ook één op. Tante Aal kon melden dat hij nu bij de Bodensee zit, aan de Rijn. De Feinsumer feart is breder, volgens hem. Hij had vanavond over de Oostenrijkse grens gegeten, want het was daar goedkoper. Dit heeft hij zeker van huis uit mee gekregen! Morgen op weg naar Liechtenstein.

Vrijdag 23 aug. Vandaag Liechtenstein gepasseerd en nu gaat de tocht verder zuidwaarts.
Zaterdag 24 aug. Louw belt mij om 19.00 uur uit Splugen, vanuit een kamer op een camping. Hier zal hij vannacht op een stapelbed slapen. Vandaag regen gehad en een beetje verkleumd. Via Chur gefietst. Hij volgt nu de Benjaminse route. Hij moet nog zo’n 1000 meter klimmen en zit dan in Italië.

Mijn leptop werkt weer. Ik kan nu weer beter contact met Louw onderhouden.

Siebe

=>(update 31 augustus)
Zondag 25 aug. Weinig te melden vandaag. Ik mis nog steeds wat sterke verhalen en bijzondere belevenissen van Louw. Hopelijk komen deze nog, maar ja, het is geen Canada of Verenigde Staten. Louw zit deze zondagavond op een camping aan het Como Meer in Italië.

Maandag 26 aug. en dinsdag 27 aug. niets van louw gehoord. Woensdagmorgen 28 aug. belt Louw mij. Hij heeft geen wifi, zegt hij en dat is al enkele dagen zo. Hij is nu in de buurt van Cremona, dat is al voorbij Milaan. Overdag is het ’s middags zo’n 30 graden. Vaak niet bereikbaar per internet en daar baalt hij wel van.

Donderdag 29 aug. Louw mailt mij om 16.33 uur. “Eindelijk internet” zegt Louw. Hij zit nu net onder Modena bij een zwembad aan een koude cola. Hij heeft nu de vlakke Po-vlakte achter zich. Nu doemen de bergen weer op. In Metz ( Frankrijk) had hij een fietser (ook onderweg naar Rome) uit Zuidhorn ontmoet en nu in Italië treft hij deze man weer. Het is met 30 graden overdag lekker fietsweer. Er zijn hier onderweg niet veel campings, dus slaapt hij soms gewoon aan de weg. Een half uurtje later mailt Louw mij nogmaals. Hij heeft nu rond 1.800 km afgelegd. Hij maakt wel wat extra kilometers omdat de route soms slecht te vinden is. Af en toe valt er flink wat regen en hij heeft ook al een keer met wateroverlast in z’n tentje te kampen gehad. Het zijn wel heel korte berichtjes van Louw. Meer nieuws kan ik jullie op dit moment niet vertellen.

Siebe

=>(update 7 september)
Zaterdag 31 aug. Om 18.29 uur mailt Louw dat hij op een warme camping bij de beroemde stad Florence zit. Hij heeft inmiddels al heel wat van de stad gezien. Iedereen zit op het terras te internetten. Hij heeft twee zware bergetappes achter de rug. In die bergen was nergens een camping, dus zat hij wat langer op de fiets. De route is vrij wat onduidelijk en daardoor niet de kortste. Italië is toch weer een heel ander land dan Frankrijk en met oudere mensen kun je alleen maar met een hoop gebaren een beetje communiceren. Louw zit nu boven 2.100 km. Speciaal even de groeten aan Bert (Grit).

Dinsdag 3 sept. Om 17.38 uur krijg ik eindelijk weer een berichtje van Louw. Hij zit nu in centraal Perugia en hij heeft een paar uren in de stad Sienna doorgebracht. Hij gaat nu via Assisi (midden in de laars van Italië) richting Rome. Het is nog flink warm, zo’n 30 graden. Hij is de fietser Jan uit Zuidhorn (Louw noemt hem Bauke Mollema) nog niet weer tegen gekomen. Hij zal nu op zoek moeten naar een camping. Dit zal wel wat laat worden en om 8 uur is het al donker. Groeten van Louw.

Donderdag 5 sept. Om 20.0 uur mailt Louw mij. “Dêr bin ik wer”, zegt Louw. Hij heeft nu Assisi en Spoleto achter zich. Hij zit nu op een camping aan het Lago di Bracciano. Hij heeft even lekker in het meer gezwommen en nu zit hij te smullen aan een flink opgesmukte pizza. Morgen (vrijdag) kan hij in Rome aankomen. De etappes zijn hier zwaar, wel een keer zo zwaar als die naar Santiago de Compostella. “Dan gaan de kilometers niet zo snel “. Vandaag ging de route kilometers lang door olijven- en hazelnotenplantages. Hij heeft in een camping in Rome doorgekregen speciaal voor fietsers. “Het weer kan niet beter”, zegt hij. Hij zit nu op zo’n 2.450 km. “In swalker”, zo groet hij ons.

Vrijdag 6 sept. Een mail van Louw om 21.26 uur. “No, ik bin yn Rome”,zegt Louw. Hij heeft een mooi plekje gevonden op camping Tiber aan de noordkant van Rome bij de rivier. Elk uur kun je met de shuttlebus naar de stad Op de camping is ook een zwembad. “Ik ben hier meteen ingedoken”. Het was nog wel even zoeken naar de camping, “mar ik bin no teplak”. De camping is niet duur, maar voor wifi moet je 3 euro per uur betalen. Het is hier nog flink warm. Hij denkt hier een paar dagen te blijven en daarna ziet hij wel verder. Louw zit nu op zo’n 2.650 km.

Uw verslaggever Siebe.

=>(update 15 september)
Zaterdag 7 sept. Om 15.01 uur een mailtje van Louw. “Ik sit yn hartsje Rome en ûntdek wifi. Dus even een berjochtsje mei de tillefoan. It is hjir hyt en smoardrok mei toeristen. Op it St. Pietersplein west, mar gjin paus te sjen”, aldus Louw. Ook is hij bij het Colosseum geweest en nu gaat hij weer met de metro. Met een dagkaart kun je overal heen.

Zondag 8 sept. Om 20.50 uur weer een mailtje van Louw. “Wifi valt soms uit. Ik ben hier (Rome) nu 2 dagen en dat is lang genoeg. Morgen weer verder op de fiets. Dan moet ik wel zelf de route vinden en dat zal een stuk moeilijker zijn. O ja, en de wegen zijn hier bar slecht in Italië. Heb ook contact met Ietsje (vroeger Wijngaarden uit Hijum) in Athene gehad. Mijn schatting is dat ik zo’n 8 dagen nodig heb om Brindisi aan de Adriatische kust te bereiken. En daar ga ik dan met de boot over. Ook heb ik de site van FTTC gezien en kan ik jouw (Siebe) verslag van mijn eigen tocht lezen. De camping hier is goed en ik moet maar afwachten hoe deze verder onderweg zijn. No, oan ’t oare keer “. Ik had Louw verteld dat hier bij ons de herfst enigszins was ingevallen. “Nou, het is hier nog warm. Ze zitten hier ’s avonds zonder kleren buiten aan een koud pilsje”, zegt Louw.

Woensdag 11 sept. Louw belt mij om 20.40 uur. Hij kan nergens wifi krijgen. Hij is maandag 9 september weer op de fiets gestapt. Hij is via de stad Saboudia (aan de westkust) gefietst en gaat nu richting Napels, maar deze stad laat hij liggen. Nu (woensdag) is hij bij Mondragone, dat is 40 km voor Napels. Hierna gaat hij weer landinwaarts naar Benevento en vervolgens naar Bari aan de Adriatische kust. Dan volgt nog een etappe zuidwaarts naar Brindisi. Als ik Louw vraag hoe het gaat, zegt hij “geweldich”. Dit klinkt natuurlijk hartstikke goed.

Vrijdag 13 sept. Via tante Aal in Deventer (telefoontje van Louw) krijgen we te horen dat Louw nu bij Bari aan de Adriatische kust zit, met heel in de verte het zicht op Griekenland.

Siebe

=>(update 21 september)
Zondag 15 sept. Mail ontvangen om 19.04 uur. Louw had al eerder een mail verstuurd, maar er was een foutje ontstaan, dus die heb ik niet gekregen. Nu praat hij weer even bij. Hij heeft de etappe langs de kust van Bari naar Brindisi inmiddels afgelegd. Onderweg kreeg hij gratis koffie en internet aangeboden. Dit is maar weer mooi meegenomen. Er zijn best nog wel aardige mensen op deze wereld. Op dit moment zit hij al in Griekenland aan het strand op een prachtige plek op een camping. “Vanmorgen om 5 uur ben ik met de boot vertrokken uit Italië. Ik had het daar wel bekeken en ik had genoeg van de kabaalschoppers en de slechte wegen. Ik heb hier een prachtig rustig plekje, lekker aan het strand. Ik denk dat ik hier maar een tijdje moet blijven om een beetje bij te komen. Ik zit nu even in het restaurant en heb hier wifi. De plaats waar ik hier ben heet Igoumenitsa. Hier komt de boot ook aan en dit is op de grens met Albanië. Ik zal eerst op zoek moeten om een goeie kaart te vinden. De beste route zal wel langs de kust gaan. Ik heb nu 3.300 km gehad en alles is nog oké. Het wordt nu een beetje koeler, maar het was hier vandaag 34 graden en het wordt om half 8 al schemerig. Om op de hoogte te blijven belt tante Aal mij om de 3 dagen.

Maandag 16 sept. Mail ontvangen 12.46 uur. Louw zit nog in Igoumenitsa (een bekkebreker). Hij zal wat inkopen doen en heeft de achterband van z’n fiets verwisseld. Dat was echt nodig. Ook de remblokken zijn vervangen. Het is hier nu heel rustig, maar de afgelopen nacht is er zwaar onweer geweest. De mensen die hier nog zijn, zijn letterlijk hun tent uitgespoeld. Zo ook een Zuid-Afrikaans stel. “Der kin ik Afrikaans (Ned.) mei prate, in leuk kontakt. Ik mat ek noch in wegenkaart sjen te finen. It fytsen sil hjir ek wol wer net tafalle. Se sjogge jo teminsten frjemd oan: op’e fiets nei Athene, dan doge jo net. O ja, op ‘e feerboat stie ik neist in auto en by oankomst yn Grykelân kaem der plysje en waerd de man yn ‘e hânboeien slein! Dat wie even skrikken”. ’s Avonds om 23.06 u. nog een kort berichtje van Louw. “Ik sit no twa dagen op de camping en ha it tige nei myn sin, mar moarn gean ik lâns de kust wer fierder richting Athene”. Grietnis fan Louw.

Dinsdag, 17 sept. Mail ontvangen 20.39 uur. Het weer is perfect, zegt Louw, nadat ik hem verteld heb dat wij (Greetje en ik) dinsdag 24 september a.s. voor 10 dagen naar Rhodos op vakantie gaan. Hij heeft vandaag weer 100 km gefietst langs de kust en nu zit hij bij Preveza. De meeste campings gaan nu wel dicht. Ze hebben Louw nog voor 1 nacht toegelaten op een camping. Er staan verder alleen nog een paar Oostenrijkers met een camper en dat is alles. Van hier tot Athene is nog zo’n 430 km., zegt louw. Maar het komende weekend moet hij daar nog niet zijn, want dan zijn de mensen op zijn bezoekadres zelf ook weg. Tante Aal had Louw zopas ook weer gebeld. Zij had van iemand gehoord dat Louw de terugreis ook weer op de fiets zou doen. Nou, dat klopt dus niet. Hij moet nog even aan mij kwijt dat hij gisteren heerlijk Afrikaans met het gezellige stel had gepraat. “It wie in ferademing om nei it hectische Italië hjir te fietsen, sa rêstich en prachtige wegen.!! Yn Italië wie it gewoan in kânsspul om net yn de grutte gatten yn ‘ e dyk te fytsen, hwant dan hiest it tsjil dûbel. It is gelokkich altyd goed gien, it is in wûnder!!! No, wy sjogge moarn mar wer efkes yn it waer”. Louw.

Woensdag 18 sept. Mail ontvangen 22.38 uur. Ik zal het maar in Louw z’n eigen woorden doorgeven. “Der wie der al wer! Hjoed in skitterende route lâns de kust riden. Gjin camping, mar ik sit yn in hotel, hartstikke gesellich yn in havenplakje Astacos. Hiel moai kontakt mei de minsken. Ek lizze hjir nochal wat Hollanders mei dikke boaten en speknekken! It hotel kostet mar 35 euro mei ontbijt (moarnsbrochje) , dus der hoecht it net om oer te gean (grapke). Moarn krij ik noch wol in dreech stikje troch de bergen ha ik heard. It is no healwei alven en wy sitte hjir noch hast sûnder klean bûten. Hoopje dat jim (Greetje en Siebe) it ek sa treffe sille mei it waer. Oan ’t moarn”. Louw.

Zaterdag 21 sept. Mail ontvangen 11.39 uur. Nou, dat “oant moarn” van Louw klopt ook niet, want inmiddels is het zaterdag, 3 dagen later. Hier volgt zijn eigen verhaal weer. “Ja, ik ha wer wifi. No, it giet noch poerbêst. Fannacht ha ik oan it kiezelstrân by Xylokastro sljept oan ‘e súdkant fan it wetter (Golf van Korinthe). Ik sit no op in terras by de stêd Korinthos, dat is op Saloniki en ik gean no wer nei de oare kant fan it wetter foar it lêste stik nei Athene. It is hjir waerm oant’ let yn’e nacht. Ik moast de tiid in oere foarút sette en der hie ik net oan tocht. Ik ha no 3.600 km hawn”.

Mail ontvangen 12.14 uur. “Ik ha sjoen dat de website noch net bywurke is”. (Nee, dat klopt Louw, het verslag komt er weer aan). “ No gean ik wer fytsen. Is sa’n 30 graden. Ik ha earst noch lekker yn see swommen.”

Mail ontvangen 18.12 uur. “Ik ha wer wifi en ik sit no op in camping bij Kivera, dat is in lyts plakje tusken Korinthos en Athene. It wie hjoed net in lange etappe, mar no ha ik yn elts gefal plak. Ik wie hjir al om 3 oere en ik ha wer lekker yn see swommen. Dat kin hjir oeral. It is no 28 graden. Ik sil oan ‘e pizza. Yn nije wike kom ik wer nei hûs en ik ha der al mei Foeke oer mailt”. Gr. Louw.

Siebe

=>(update 22 september)
Zondag 22 sept. Mail ontvangen 17.13 uur. Toch nog een mailtje van Louw ontvangen. Het is inmiddels zondag in de namiddag. Er is nog wat nieuws te melden. Na lang puzzelen is hij nu in Athene aangekomen en zit hij op camping Athens. Dit is in de stad zelf en dat is wel gunstig, zegt hij. Er staan alleen een paar campers en Louw met zijn tentje. Hij durft nu ook te melden dat hij geen enkele lekke band heeft gehad na zoveel kilometers!! Louw vermeldt nog geen totaal kilometers, maar ik schat dat dit zo’n 3.700 km zijn. Dat horen we later nog wel. In totaal heeft hij twee keer wat lucht bij moeten pompen en verder niet. Nou ja, de reserve-achterband heeft hij omgelegd. Hij zal nu eerst weer even op zoek naar wat eten. Dat is elke keer weer wat anders, dus zeer gevarieerd. Vandaag was er nogal wat bewolking en het is ook wat koeler. Morgen zal hij contact opnemen met de oud-Hijumer(se) Ietsje om haar te bezoeken. Als het lukt met een vliegtuig op aanstaande donderdag (26 sept.), hoopt hij dan terug te kunnen vliegen naar Nederland.

Ik denk dat dit zo’n beetje het einde van de verslagen is van de enerverende fietstocht van Louw. Hij heeft weer veel beleefd en hij heeft op een geweldige manier zijn doel bereikt. Hij zal straks na zijn thuiskomst ons weer mooie verhalen kunnen vertellen, mede aan de hand van veel gemaakte foto’s. We wensen Louw een goede terugreis en tot ziens broeder.

Uw verslaggever Siebe.

F.T.C. Stiens
Opgericht 3 maart 1982.
NTFU lid sinds 1991.

© 2005-2015 Fietsclub Stiens