Mountainbike weekend op Ameland maart 2013

Een weekend om nog wel even bij stil te staan........niet alleen vanwege de gezelligheid, maar juist vanwege de extreme weersomstandigheden!
Wie, van de fietsers cq mountainbikers en hun begeleiders, had gedacht na een prachtige zomerse week voorafgaande aan het weekend, dat het weer zo resoluut zou omslaan??

Op vrijdag zaten al een aantal vrouwen op de " verkeerde" boot......was dat de aanzet tot nog meer vergissingen? Jawel........want de eerste kilometers waren op de ATB' s nog maar nauwelijks afgelegd of er hing al een derailleur tussen de spaken die niet meer te repareren was! Verder werd het een geolied weekend voor alles wat je in de hand kunt hebben en organisatorisch kunt regelen. Maaaaaar........het weer kunnen we niet regelen en daar draaide bijna alles om.
Vele anderen waren ook naar Het eiland gekomen om er een pracht weekend van te maken!
In die zin is dat vaak ook wel gelukt, alleen het weer kenmerkte zich door harde straffe noordooster en zeer lage temperaturen die de mannen deed denken aan de elfstedentocht van 1963! (Oh....wie was daarbij dan?)
Om in de stijl van Piet Paulusma te spreken......een windchill van -12 graden.....kld hear!!! Of is het " jer"?

Het mocht de meesten in het peleton niet deren....een extra " borstrok" eronder en een zeemleertje voor.........ach wie doet je wat!!!
Het eerste deel over het strand was er eentje van bikkelen.....op kop gaan zitten....niet omkijken, en een ieder daarachter moest er maar voor zorgen in het wiel te blijven, turen naar het wiel van de voorganger.....het zicht was door het stuivende zand z slecht dat je je afvroeg.....ben ik nu op Ameland of zit ik in de Sahara. De fietsen ( fietsers) werden zogezegd gezandstraald!
Met een gangetje van net 10 km per uur( jaja....ook dat is tch mogelijk bij deze mannen) ging het voort naar Nes.
Een deel van de route ging terug ook een stukje over het strand......tsja, dan willen en kunnen ze wel weer even, voor de wind.....jassen los......armen opzij en gaan met die fiets......snelheden van 50 en meer, geen probleem.....de jas als ballonfok.....benen stil.....wie doet je wat! Mei it wt hurder??
Al met al was het toch een geslaagde tocht.......een " tour Extreme" .... neen, niet eentje voor Watjes!!

Wat er daarna, na binnenkomst van de groep, nog aan sneeuw in de maand maart gevallen is......dat gaat elke fantasie te boven! Bij het wakker worden op maandag was de wereld witter dan wit!
Nadat een ieder zijn/ haar kamer netjes achtergelaten had, moesten we door een sneeuwjacht richting de veerboot.....sneeuwduinen.......hmmmmm....ze waren er zeker wel, maar het is aan de lezer van dit verhaal enige fantasie te gebruiken en het verhaal te nemen zoals het is!!

Kortom....een waar gebeurd verhaal waarbij een ieder zich kostelijk heeft vermaakt....want, was je een man, dan ging je fietsen.....was je vrouw/vriendin, dan ging je gezellig shoppen en naar de sauna! Voor een ieder was er wat en dat verhoogde de sfeer en vreugde.

geschreven door een medereiziger: t.w.
Een vrouwelijke deelnemer die deze keer verstek liet gaan en het shoppen en sauna liet prevaleren boven het fietsen!