Verslag Week 25   Frankrijk   La Chambre

Na een jaartje absentie gaan we dit jaar weer op stap naar La Chambre aan de voet van de Col de la Madeleine. Op een rustige camping hadden we riant chalet met een enorme veranda. Daar hebben we dan ook alle maaltijden genuttigd. We zijn deze keer:
Jaap de Jong
Jarig Wesseling
Tom Huisman
Lieuwe Jansma
Eelke Oevering.

Wij hebben dit jaar de volgende bergen bekommen:
• Col de la Croix Fer: 29 km, gem. 7 %, hoogte 2068 m
• Col du Telegraph: 10 km, gem 7,4 %, hoogte 1566 m
• Col du Galibier: 17 km, gem. 7,2 %, hoogte 2646 m
• Cul du grand Luchon, 12 km, gem. 6,9 %, hoogte 1188 m
• Col du Madeleine, 20 km, gem. 7,7 %, hoogte 1993 m
• La Toussuire, gelegen op 1746 m.

Zaterdag, de heenreis:
Rond 5:00 uur verzamelen, daarna Tom ophalen in Leeuwarden en op weg met een bus. Ook nu weer was Jarig pas jarig geweest, dus bij de tweede koffiestop (wij picknicken altijd op de parkeerplaatsen) hadden we koffie met zelfgemaakte appeltaart. Ook wij hadden een aantal flinke buien, maar onze reis al met al voorspoedig. Onderweg hebben we warm gegeten en ’s avonds om 20:00 uur waren we in La Chambre.

Zondag:
Onze eerste verkenning met de bergen. Eerst reden we naar St Jean-de-Maurice, waar de beklimming van de Col de la Croix Fer begint: een lange klim, 29 km. Het is schitterend weer en we worden boven op het terras dan ook beloond met een schitterend uitzicht op de omringende bergen. De afdaling richting de Glandon was wel erg koud ondanks onze windjacks. Met name Jaap en Eelke hadden hier veel last van: onze benen begonnen te klapperen en je fiets gaat daarin mee, eng…Beneden kwamen we uit bij La Chambre. Totaal 72 km en 1938 hm.

Maandag:
Vandaag staat de Galibier op het programma. Eerst over een vlakke aanloop van ca 25 km naar Saint-Michel-de-Maurienne. Daar begint de klim naar de Telegraph. Nadat iedereen daar is en wat foto’s gaan we op weg naar de Valloire, waar de klim van de Galibier begint. De laatste 6 kilometer van deze klim behoort tot de zwaarste van de Alpen. Maar we kwamen allemaal goed boven. Om weer thuis te komen legden we dezelfde weg weer af, maar dan de andere kant op. Wel hebben we in Valloire eerst wat gedronken. Totaal 120 km en 2622 hm.

Dinsdag:
Nu eens eens een toeristische route de binnenlanden in op aanraden van de campingeigenaar. Deze rit eindigde op de Col du Grand Cucheron. Het was vandaag de warmste dag: 30 a 31 graden. Daar aangekomen besloten we om van het oorspronkelijke plan af te wijken. We reden nu dezelfde weg weer terug. Totaal 60 km en 1200 hm.

Woensdag:
Je staat aan de voet van de Madeleine. Dan wil je daar ook heen en dat stond voor vandaag op de agenda. Beneden was het erg aangenaam weer, maar gaandeweg tijdens de klim, met name boven de boomgrens, werd het steeds kouder. Er stond dan ook een koude wind en de zon liet zich daar niet zien. Ook binnen in de gezellige “hut” kreeg ik het maar niet warm. Van het plan om aan de andere kant af te dalen en dan dezelfde weg weer terug, werd dan ook afgezien. We reden lekker weer naar beneden. Totaal 47 km en 1614 hm.

Donderdag:
Deze dag wilden we de Col d’Iseran beklimmen vanuit Lans L’bourg. Omdat zo’n 75 km rijden is, deden we dit stuk met de bus. Een en ander was wel op hoop van zegen, want het regende vandaag. Bij ons zou het ’s middags opklaren. Daar aangekomen regende het nog erger als bij ons en een paar verkleumde Noren vertelden ons dat het naar boven alleen maar slechter werd. Na koffie en taart reden we dan ook teleur gesteld weer terug. Omdat het bij ons mooi weer bleek, trok Eelke er op zijn eentje op uit. Een plaatselijke klim, genaamd de kleine Madeleine. Totaal 27 km en 1200 hm.

Vrijdag:
De laatste dag al weer. Het weer was weer mooi en de tocht voerde ons eerst naar Saint-Jean-de- Maurienne. Na aardig wat klimwerk kwamen we uiteindelijk uit in La Toussuire, een (leeg) skidorp op 1686 m. We gaven het al bijna op, maar we vonden toch nog een plek waar we wat konden drinken. Via een mooie afdaling kwamen we weer uit in Saint-Jean-de-Maurienne. Totaal 77 km en 1746 hm.

Zaterdag:
De terugreis. Gisterenavond hebben we overigens uit gegeten in Saint-Jean-de-Maurienne ter afsluiting van de week. De terugweg was grappig: we reden weg met mooi weer en hoe verder we kwamen, hoe slechter het werd. Ook nu hebben we onderweg weer warm gegeten: in Nederland bij Apeldoorn. Overigens waren alle viaducten volgestroomd met toeschouwers: bewonderaars van motoren die van de TT terug kwamen.
Helaas, het zit er weer op.