Fietstocht Louw Bijma

Op donderdag 4 augustus is Louw Bijma op de city-bike, bepakt met ruim 40 kg aan bagage, vertrokken voor een fietstocht van ongeveer 2.800km met als eindebestemming Santiago de Compostella in Spanje.

Ik (Siebe) heb hem op mīn racefiets begeleid tot aan Den Oever en alle kopwerk gedaan. sīMorgens om half negen vertrokken wij met prachtig weer uit Hijum en zijn we eerst naar St. Jacobiparochie gefietst als officiŽle startpunt. Een foto voor de Groate Kerk gemaakt. De eerste etappe eindigde die dag na 180 km in Haarlem, waar hij bij onze zuster overnacht heeft.

Op vrijdag heeft hij 128 km gefietst tot Breda en heeft de nacht in zīn tentje op een camping doorgebracht. Zaterdag 6 augustus heeft hij nog steeds in droog weer 115 km gefietst tot Mechelen in BelgiŽ.

Louw denkt met elkaar zoīn 4 weken onderweg te zijn en hoe hij terugkomt weet hij zelf nog niet.
Ik zal jullie van tijd tot tijd op de hoogte houden van zijn avontuurlijke tocht.

Met vriendelijke groet van Siebe Bijma

Beste belangstellenden,

Het gaat voortreffelijk met Louw en hij maakt flink vordering. Zondag 7 aug. (de 4e dag) is hij in het zuiden van BelgiŽ aangekomen. Hier weer in zijn tentje geslapen op een camping. Deze dag af en toe een regenbuitje gehad.

Maandag 8 aug. tot Saint Quentin in Frankrijk gefietst. Dinsdag 9 aug. tot CompiŤgne, waar geen camping te vinden was. Hier maar `in het wild geslapen` en woensdag 10 aug. in Parijs gearriveerd, waar hij de nacht in een hotelletje heeft doorgebracht. Totaal gereden kilometers ongeveer 950.

Donderdag 11 aug. mooi weer gehad, de nacht in een hotelletje geslapen. Tot vrijdag 12 aug. ,de 9e dag, in totaal al 1.275 km gefietst. Hij zit nu tussen Blois en Tours. Per dag heeft hij gemiddeld 140 km gefietst. Het gaat dus geweldig!

Dit is maar een kort overzicht tot nu toe. Louw zal later na afloop beslist met een uitgebreid verslag komen van zijn belevenissen.

Groeten van SiebeVervolg van de fietstocht van Louw

Louw heeft de afgelopen week flink vordering gemaakt. Zat hij op vrijdag 12 aug. op zo'n 1.275 km, nu zat hij op vrijdagavond 19 augustus op ruim 2.000 km op 8 km van de Spaanse grens. Meestal slaapt hij in z'n tentje op een camping, maar zondagnacht 13 aug. heeft hij even voorbij Poitiers in een pensionnetje overnacht, even in een goed bed.

Een echte rustdag heeft hij nog niet gehad. De afgelopen week ging de reis met meestal met goed weer via Tours en Poitiers naar Bordeaux. Hier heeft hij dinsdagnacht 16 aug. midden in het wijngebied bij een Franse familie op het "hiem" geslapen. Met deze familie kon hij goed engels praten. Ze hebben een zoon die in Delft studeert. Het was deze dag zo'n 30 graden en de volgende dag kon het wel 34 graden worden. Woensdag 17 aug. tot Pissos in de bossen van Les Landes gekomen. Donderdag 18 aug. tot voorbij Dax.

Vrijdagavond 19 aug.(de 16e dag) belde Louw vanuit het uiterste zuiden van Frankrijk, nl. uit het toeristisch stadje Saint Jean-Pied-de Port op 8 km van de Spaanse grens. De afgelopen nacht en ook 's morgens nogal wat regen gehad, daarom heeft hij wat een rustdag genomen en deze dag maar heel weinig gefietst.

Vanaf nu beginnen de echte bergen en begint de officiŽle route naar Santiago de Compostella en moet hij regelmatig stempels halen. Na de ruim 2.000 km die hij nu heeft afgelegd, is het vanaf nu nog zo'n 800 km. De officiŽle route is niet langs de vlakke kust, maar door een echt berglandschap. Zaterdag 20 aug. hoopte hij tot Pamplona te komen. Op de camping van vrijdag stond tegenover hem een tentje met twee jongelui uit ArgentiniŽ die het hele eind naar Santiago zouden lopen. Louw z'n fototoestel doet het ook weer goed. Deze was nl. gevallen.

Louw klinkt nog steeds opgewekt, maar vindt het wel heel erg warm worden overdag. 's Nachts regent het nogal eens en z'n klein tentje kan het maar net droog houden. Over lekke banden of andere pech heb ik hem nog niet gehoord. Louw is a.s. maandag 22 aug. jarig!

Dit was het tot zover. Ik houd jullie op de hoogte hoe het verder gaat.

Groeten van SiebeBeste belangstellenden,

Vanmiddag (zaterdag 27 aug.) kreeg ik om 16.10 een sms van Louw, waarin alleen vermeld stond:

"Ik ben er". Groeten van Louw.

Ik heb vanavond met hem gebeld en hem gefeliciteerd met het bereiken van z'n einddoel Santiago de Compostella. Hij klonk heel opgewekt en hij was blij dat hij er was. Hij heeft een prima laatste week gehad, met onderweg steeds meer Santiago-gangers. Hij heeft Denen ontmoet en Belgen die al drie maanden lopende onderweg waren. Zo had hij ook een ontmoeting met een AustraliŽr van 40 jaar, wiens vrouw twee jaar geleden overleden was. Ook hij was op weg naar Santiago.

Maandag j.l. was Louw jarig en hij heeft heel wat sms-jes ontvangen. In het begin van de week was het overdag erg warm, maar de laatste dagen was het een stuk koeler. Wel veel tegenwind gehad en flink klimmen door Spanje. Via Burgos en Leon kwam hij toch steeds dichter bij zijn einddoel. En vandaag was het dan zover.

Nu is het nog een poosje genieten in Santiago, in ieder geval tot a.s. maandag. Dan kan hij misschien iets regelen hoe de terugreis aan te pakken. Hij ontmoette ook een ploeg Duitsers, maar zij gaan met het vliegtuig terug en alleen de bagage en hun fietsen worden met de bus terug vervoerd. Hij had er op gegokt om misschien met deze ploeg mee terug te kunnen rijden. Hij maakt zich er nog niet zo druk om hoe terug te komen. Het is erg gezellig in de binnenstad van Santiago met heel veel mensen van allerhande nationaliteiten, van zowel lopers als fietsers die hun einddoel bereikt hebben. Louw verblijft voorlopig in een hotelletje in de binnenstad van Santiago.

Nog enkele bijzonderheden over de reis:
- Vandaag moest hij nog een kleine 100 km fietsen.
- Om 15.30 uur vanmiddag arriveerde Louw op het aankomstplein in Santiago de Compostella.
- Louw heeft van 4 t/m 27 augustus, dus 24 dagen over de tocht gedaan. Hij heeft geen enkele dag niet-gefietst, maar af en toe wel rustend gefietst (dit zijn zijn eigen woorden).
- Het fietscomputertje heeft een keer geweigerd, maar hij heeft totaal ongeveer 3.035 km gefietst over de tocht.
- Louw heeft geen enkele lekke band gehad en er hoefde zelfs geen enkele keer lucht bijgepompt te worden.
- De 800 km door Spanje vergde door z'n berglandschap erg veel klimwerk, veel tegenwind en weinig afdalen.
- Overdag was het alle dagen droog weer, alleen 's nachts heeft het diverse keren geregend. Het weer zat dus echt mee.

Petje af voor Louw en we zullen na z'n terugkeer in Hijum zeker een mooi reisverslag van hem horen. Hopelijk heb ik jullie ook een beetje mee laten genieten door mijn verslagen.

Groeten van Siebe BijmaLouw thķs,

Louw is vanmiddag (dinsdag 30 augustus) weer thuisgekomen. Hij is met het vliegtuig op Schiphol gearriveerd. Z'n bagage en fiets worden later nog apart thuisbezorgd. Op de foto zien jullie het ontvangstcomitť.

Groeten van Siebe