Dwars door Drenthe 2006

Zaterdag 2 september was het weer zover. De hele week was al door velen angstvallig het weer in de gaten gehouden. En de ene weerman of vrouw voorspelde s morgens al regen, de ander voor s middags of op het eind van de dag. Misschien was hierdoor de aanmelding wat aan de magere kant, maar de echte liefhebbers gaan er voor, we zien wel hoe het komt.

Er was weer een volgbus geregeld van shirtsponsor De Zeeuw met Roel als chauffeur. De broodjes van Nico en Aeltsje voor de lunch en het drinken voor onderweg van de firma Hayma werden s morgens even voor zeven uur in de bus geladen en om zeven uur was het peloton kompleet. Tussen de kraampjes van de braderie vertokken we even later vol goede moed en prima weer voor onze koninginnerit van 250 km.

We waren met elf fietsers en onderweg bij Twizel kwam Gysbert als twaalfde man erbij. Vanaf Twizel gaat de route door een mooi heringericht natuurgebied naar Reahel en Blauforlaet. We volgen hierna het grote kanaal langs Stroobos en komen dan bij Gaarkeuken. Hier naar de andere zijde van het kanaal en daar bleek een brug eruit te liggen. Wij fietsers konden er wel langs, maar de bus niet.

Onder Zuidhorn gaat onze route bij het Hoendiep langs Briltil en Enumatil (de naam til komt van een brug die opgetild wordt en in Groningen ook wel klap genoemd). Roel volgde het grote kanaal en vond ons pas weer terug in Hoogkerk.

Nu gaat de route naar het zuiden en om twintig voor tien waren we bij de koffiestop in Peize, Drenthe. Er was op ons gerekend en we hebben hier weer gezellig zitten bijpraten. Op een gegeven moment leek het meer op een kippenhok, zo druk werd er gekakeld. De toerleiders moesten uiteindelijk het peloton manen om weer verder te gaan, anders hadden we er nu nog gezeten! Vanaf Peize ging Piet verder zoals afgesproken, als bijrijder van Roel. De route gaat vervolgens over een mooi oud, maar wel stuiterend klinkerweggetje door dorpjes als Winde, Bunne en Donderen naar Vries. Vervolgens door Tynaarlo, Zeegse, Oude Molen, Gasteren en Anderen, een heel fraai gebied: het stroomdal van de Drentse Aa. Dit gebied is onlangs verkozen als n van de mooiste natuurgebieden van Nederland.

Na Anderen duiken we al vrij snel de boswachterij Gieten in en volgen een fietspad langs het Nije Hemelryk, een groot recreatiegebied. We zien de bus pas weer na Gasselte te zijn gepasseerd. In volle galop gaat het dan door Drouwen en Borger, maar in de buurt van Exloo gaat het licht uit bij Tseard Broos en moet hij bij Roel en Piet in de bus, dat wordt daar een volle bak. Nog even door Odoorn, Klijndijk, t Haantje, Noord Sleen en om ongeveer kwart voor n bereiken we Zweelo, waar we de lunchstop hebben gepland.

We hebben ook even kontakt met het thuisfront via Radio Middelsee, die deze dag een marathonuitzending heeft. Inmiddels staat de kilometerteller op 135 en zijn we dus ruim over de helft. Ondertussen betrekt de lucht en steekt ook de wind op, we vrezen het ergste, maar gelukkig valt het mee en blijft het de hele middag droog.

De terugweg loopt over Mantinge, Wijster, Spier, Dwingelo door mooi bebost en dus beschut gebied. In Diever houden we nog een korte stop en vanaf hier gaat Henk E. alleen richting Giethoorn voor familiebezoek. Er zijn nu nog negen fietsers over, wat Henk D. doet denken aan de tien kleine negertjes, want bij Terwispel haakt ook Gysbert af. Dus zijn er nog acht over. Gysbert wil over Beetsterzwaag binnendoor naar huis. Wij rijden verder over Aldeboarn en Akkrum, waar we zowaar de wind een beetje in de rug krijgen.

Om kwart over vijf arriveren we allemaal gezond en wel weer in Stiens, waar de braderie nog niet is afgelopen. We hebben maar n lekke band gehad vlak voor de stop in Zweelo. Al met al een zr geslaagde dag.

Louw.