Verslag Week 25   Frankrijk   Cluses

Tijdens de Italiëreunie is uit de 5 aangedragen opties gekozen om dit jaar naar Cluses in Frankrijk te gaan. Dit ligt in de regio Rhône-Alpes, departement Haute-Savoie op zo'n 1100 km rijden.

De volgende beklimmingen zijn bedwongen:
- Col de Pierre Carrée: 27,6 km, 1382 m klimmen naar 1844 m, gem. 4,9%
- Col de la Colombière: 16,2 km, 1116 m klimmen naar 1618 m, gem. 6,9%
- Col de Jambaz: 13,4 km, 468 m klimmen naar 1027 m, gem. 3,4%
- Col de la Ramaz: 14 km, 992 m klimmen naar 1621 m, gem. 7%.
- Col de l'Encrenaz: 15 km, 824 m klimmen naar 1427 m, gem. 5,1%
- Col de Joux-Plane: 11,6 km, 993 m klimmen naar 1688, gem. 8,6%
- Côte de Chatillon-sur-Cluses: 5,8 km, 256 m klimmen naar 741 m, gem. 4,4%
- Morzine -> Avoriaz: 13,7 km, 857 m klimmen naar 1814 m, gem 6,2%

Deelnemers:
Jaap & Sietske
Piet & Ankie
Henk & Eke
Wybren
George
André
Gerrit
Louw
Joop
Pier

Zaterdag, de heenreis:
Verzamelen en vertrek 05:00 uur uit Grou. Met een bus en 2 auto's gaan we op pad. Onderweg geen files, wel wegwerkzaamheden en regen in Duitsland en flinke buien in Zwitserland/Frankrijk. Na de nodige stops wordt de camping om ong. 18:00 uur bereikt. 's Avonds bij de plaatselijke Marrokaan gegeten.

Zondag, de eerste hoogtemeters:
De rit gaat naar Col de Pierre Carrée. Vanuit Cluses eerst via de Côte de Chatillon-sur-Cluses naar Arâches, vanaf daar begint het echte klimwerk. De top wordt bereikt op 1844 m, waarna wordt besloten een welverdiende cola in Flaine te halen. Echter Flaine is skidorp en er is niets open. Inmiddels wel gedaald naar 1600 m. Zonder cola dezelfde weg terug naar de camping. Toaal 68 km en ong. 1750 hm.

Maandag, 2 cols:
Vanuit Cluses gaat het via Marignier en St.Jeoire naar de eerste col: de Jambaz. Vanaf de top wordt hetzelfde weer gedaald naar St.Jeoire, waarna via Mieussy de Col de la Ramaz wordt beklommen. De andere kant van de col wordt afgedaald. In de afdaling voor Taninges een geweldige knal, Piet heeft een klapband. Binnen- en buitenband over wel 15cm finaal open. Hij kan niet verder en wordt later opgehaald. Via Côte de Chatillon-sur-Cluses terug naar de camping. Totaal 91 km en ong. 1800 hm.

Dinsdag, een rondje:
De rit gaat nu zuidwaarts naar de Col de la Colombière, de moeilijkste kant met een max. stijgingspercentage van 12,5%. Op de top wordt de nodige cola getankt waarna de afdaling wordt ingezet via Le Grand Bornand. Voor St. Jean-de-Sixt wordt de weg weer noordelijk gevolgd naar Bonneville. In Bonneville worden we door de Gendarmerie naar de juiste weg (fietspad) richting Cluses geleid. Totaal 70 km en ong. 1250 hm.

Woensdag, onstabiel weer:
's Ochtends regent het maar later klaart het op. Verlaat wordt vertrokken richting Cirque du Fer à Cheval via de Côte de Chatillon-sur-Cluses. Daarna via Samoëns naar het eindpunt van de weg, een gebergte met watervallen. Een geweldig uitzicht. Na voor sommigen een frisse verkoeling in de beek, wordt de terugweg aanvaard. Terug in Samoëns wordt door Henk, Pier en Wybren besloten de Col de Joux Plane toch te beklimmen ondanks de dreigende bewolking. De anderen gaan dezelfde weg terug naar de Cluses. Het blijft droog tijdens de beklimming, na een foto op de top wordt dezelfde kant weer afgedaald en wordt via de Côte de Chatillon-sur-Cluses de camping weer bereikt. Totaal 89 km en ong. 1700 hm.

Donderdag, ook onstabiel weer:
Vandaag is de groep ook in tweeën gesplitst; Henk, Pier en Wybren gaan naar Morzine/Avoriaz en de andere fietsers richting Chamonix. De rit naar Avoriaz gaat eerst weer via de Côte de Chatillon-sur-Cluses. Daarna wordt de weg vervolgt naar Les Gets, waar dat weekend een MTB event zal worden gehouden, en Morzine. Een mooie brede weg leidt ons naar Avoriaz. Op de top is weinig te beleven behalve dan het vele bouwverkeer en werkzaamheden. De afdaling vindt plaats via de Col de Joux Verte, waar halverwege in het dorpje Les Lindarets moet worden gestopt vanwege geiten op de weg. Het is hier nl. een attractie om geitenvoer te kopen en de geiten weten daar vervolgens wel raad mee. Na een paar foto's wordt de weg vervolg via Montriond naar Morzine. Vanaf hier wordt dezelfde route als de heenreis terug gegaan. Wij houden het droog, de andere groep krijgen een bui en 2 lekke banden onderweg. Totaal 86 km en ong. 2000 hm.

Vrijdag, uitfietsen/niet fietsen:
Vandaag is het uitfietsen of niet fietsen. De niet fietsers plannen een uitstapje naar de Mont Blanc. Vanuit Chamonix met de gondel gaat het richting 3800 m. Het is er zo'n -4 graden. Schitterende vergezichten zijn er te zien. De uitfietsers gaan via de inmiddels bekende Côte de Chatillon-sur-Cluses en Taninges richting Col de l'Encrenaz. Voor het uitfietsen zit er toch nog een km in van gemiddeld 11%. George roept onderweg dat er een stukje van tegen de 14% inzit. Op de top wordt een bakje gedaan, waarna de afdaling wordt ingezet naar Morzine. Het blijkt nog een lastige korte afdaling van 9 km en gem. 6,5%. Bovendien is er aan de weg gewerkt, overal stukken split en borden met max. 30km. De terugweg weer via Les Gets, waar inmiddels het MTB event aan de gang is, naar de camping. Totaal 60 km en ong. 1400 hm.

Zaterdag, de terugreis:
De terugreis wordt om 07:00 uur aanvaard. De camping is nog in diepe rust. De reis verloopt voorspoedig tot Basel, waarop eens donkere brandwolken zijn te zien. Een file, er blijkt een vrachtauto in brand te staan. Na een half uurtje kunnen we door. In Duitsland verder geen problemen, waarna voor de grens met Nederland een warme hap wordt genuttigd. Na de grensovergang bij Arnhem komen we ook in de file, wat zou er hand de hand zijn op dit tijdstip? Weer een auto in de brand blijkt het. Na ook weer een half uur vertraging rijden we weer, waarna om 21:00 Grou wordt bereikt. Hier nemen we afscheid van elkaar en gaan de bus en auto's ieders weegs.

Een geslaagde week!!!

Wybren van Dijk