Canadafietser Louw Bijma

Hallo iedereen,

Just about ready!!!!
31 mei, het is bijna zover dat ik voor enkele maanden naar Canada ga. Eerst ga ik naar Vancouver Island voor familiebezoek. Vandaar start mijn avontuur om terug te fietsen naar het oosten. Langs de route denk ik nog meer familieleden te ontmoeten (veel neven en nichten)

Als alles volgens plan verloopt hoop ik na vele kilometers te eindigen in New York! Ijs en weder dienende zal ik dikwijls overnachten in mijn tentje, als de beren en steekmuggen me een beetje met rust laten tenminste! Onderweg probeer ik meestal via Siebe en email kontakt te houden met de rest van de wereld.

Hoop weer van me te laten horen

Louw

(update 12 juni)
Hier is het eerste korte verslag van het grote avontuur van de fietstocht door Canada waar Louw aan begonnen is. Bovenstaande foto is bij mij in Stiens genomen. Met deze bagage fietst hij nu ook door Canada. Z'n tentje en alle benodigde spullen zitten op en aan de fiets. Reserve spaken, binnen- en buitenbandjes, oliespuit enz. Niets ontbreekt.

Zondagavond 3 juni heeft deze verslaggever Louw samen met zus Berber de wereldreiziger naar Schiphol gebracht met al zijn bagage. Op Schiphol samen de fiets ingepakt in een grote doos. Maandagmorgen pas om 7 uur is Louw met het vliegtuig voor een tussenstop naar Frankfurt vertrokken. Hier moest hij tot s' middags half drie wachten om in een ander vliegtuig naar Vancouver in Canada te vertrekken. Maandagavond in Vancouver gearriveerd en van hieruit per ferry vertrokken naar Vancouver Island, waar z'n neef Lou hem heeft afgehaald. Een weekje op Vancouver Island gelogeerd bij een tante en wat familiebezoekjes afgelegd.

Maar nu is dan toch het grote avontuur begonnen. Zondagmorgen 10 juni is Louw op de fiets vertrokken naar Nanaimo om met de ferry over te steken naar de vaste wal. Vanuit Vancouver is hij op de fiets gestapt in oostelijke richting, waar hij in de stad Abbodsford onze neef Syd wil bezoeken. Zodra ik meer weet zal ik mijn verslag vervolgen.

Siebe Bijma

(update 14 juni)
Maandag 11 juni heeft Louw een lange rit gemaakt naar Abbotsford, waar hij s' avonds om 20.00 u. aankwam bij onze neef Sid (Siebe). Hij volgde veelal grotere wegen, met veel verkeerslichten, waardoor veel oponthoud. Hij heeft de nacht in een lekker bed doorgebracht.

De volgende dag om 11.00 u. weer vertrokken. Hij kreeg zakken vol sandwiches mee voor onderweg. De temperatuur is nu zo'n 18 graden. Terwijl hij mij belt om kwart voor 3 s' middags (onze tijd 23.45 u. s' avonds) begint het een beetje te regenen. Plotseling is de lijn afgebroken. Later mailt hij dat het beltegoed op was. Hij is nu in de buurt van Chilliwack. Hier in een motel geslapen. Dit was maar goed ook, want het heeft de hele nacht geregend.

Vanmorgen krijg ik een mailtje van Louw dat hij gisteren, woensdag 13 juni, 125 km heeft gefietst, waarvan 60 km klimmen."Dit was me het dagje wel ", zegt hij. Vanmorgen pas om 11 uur vertrokken vanwege de regen de hele nacht. Hij fietst nu in noordelijke richting in British Columbia op weg naar Vernon. Na deze lange rit lekker gedouchet op een camping in Merrit. Het is morgen nog 20 km naar neef Lody (Louw) bij Vernon. Vanaf Victoria op Vancouver Island heeft Louw nu 465 km gefietst.

Siebe

(update 22 juni)
Hi There!
Donderdag 14 juni is Louw aangekomen bij neef Lody Olivier en zijn vrouw Monica ( in mei 2011 zijn zij nog in Nederland en ook enkele dagen in Stiens geweest). Zij wonen midden in bergachtig gebied en exploiteren een camping en appartementen een eind buiten Vernon. Louw is de laatste 5 km door de neef opgehaald en die heeft zijn bagage overgenomen in de auto Deze laatste kilometers zijn erg steil. Louw is hier enkele dagen gebleven en hij viel hier " met de kont in de boter", want zaterdag 16 juni was Monica jarig. Zij werd 65 jaar. Groot feest met veel familie, totaal 30 mensen aanwezig. Lekker gegeten en gedronken en weer een beetje op gewicht gekomen. "Van de hoeveelheid bier kan hij weer een paar weken mee vooruit" zegt Lody. Ook heeft hij de EK-voetbalwedstrijd Nederland-Portugal gezien (een groot drama dus).

Louw vertelt in een mail dat de doorgaande weg naar de Rocky Mountains is afgesloten i.v.m. een grondverschuiving. Ik wacht af wat nu z'n route zal worden, want hij wil maandag z'n fietstocht vervolgen. Dinsdagmorgen 19 juni krijg ik een mail van Louw dat hij maandag nog bij Lody en Monica is gebleven vanwege regen. Hij heeft Lody nog geholpen met grind op zijn terrein. Louw heeft een bruine beer op de foto kunnen zetten.

Dinsdag is Louw weer vertrokken op de fiets richting Armstrong om neef Stefan op te halen die een eind met hem mee zal fietsen tot Enderby. Hij heeft dinsdag 160 km gefietst tot Revelstoke. Woensdag 20 juni 130 km gefietst ( heavy). Bij Golden s' avonds op een camping. Wel last van muskieto's. Donderdag 21 juni op naar Banff. s' Morgens gemaild dat hij bij Mac Donalds zit. Hij heeft al mooie ontmoetingen gehad, o.a. een oude man uit Heemskerk, die loopt met een "karke" (?). Ook een stel Nederlanders ontmoet, die wat in het gastenboek van FTTC zullen zetten. Totaal gefietste kilometers nu 1.045.

Bijgaande foto is bij het vertrek bij Lody en Monica genomen.

Siebe

Onderstaande foto is gemaakt door Bram van Loon op 20 juni langs HW1 in de Rocky Mountains. Louw was toen onderweg naar Revelstoke terwijl de fotomaker juist naar Vancouver liep.

(update 1 juli)
Vrijdag 22 juni is Louw bij Banff aangekomen en heeft hij deze dag 95 km gefietst. Vrijdagnacht heeft het weer eens geregend. Hij praat niet over een camping, maar ik vermoed dat hij wel in z'n tentje heeft geslapen. Het is nu nog zo'n 130 km naar Calgary en dit wordt een mooie afdaling vanuit de Rockys.

Zaterdag 23 juny in Calgary aangekomen. Zaterdagnacht bij een soort Ids (Willemsma) in de tuin geslapen, met kampvuur. Weer regen gehad. Louw heeft nu de bergen achter zich gelaten.

Dinsdag 26 juni bij Medicine Hat aangekomen. Als hij mij mailt zit hij weer eens bij Mac Donalds te bunkeren. Net de buien ontsnapt, zegt hij. Hij kan met Wifi mailen op de telefoon.

Donderdag 28 juni krijg ik om 21.44 uur (Can. tijd 13.44 u) een mailtje van Louw dat hij nu in Swift Current zit. Nu is het best weer, zegt hij en de wind in de rug. Wel zegt hij "nog ver te gaan". Totaal nu gefietst 1.880 km. Hij zit nu echt op de prairie en ik heb nu al een paar dagen niets van hem gehoord.
Ik wacht maar af.

Siebe

(update 7 juli)
Maandagmorgen 2 juli krijg ik weer een mailtje van Louw. Hij heeft een tijdje geen internet en telefoonbereik gehad. Sinds Swift Current volgt hij niet meer highway 1, maar een zuidelijke route. Het gaat hier wel meer op en neer. Gepasseerde plaatsen zijn Grevelsbourg, Limerick en Ogema. Hij volgt nu highway 13. Veel vogels onderweg, (Sieds).

Hij staat nu (zondagavond) op een mooie camping in Weyburn. Louw hoefde voor deze camping niets te betalen. De beheerder vond het zo bijzonder wat hij presteerde. Maandag 2 juli heeft L. een rustdag genomen. Het is hier wel heet en er is ook onweer geweest. Hij heeft hier een "gaadlik plakje" op de camping, zegt hij. Het heeft veel geregend, maar in z'n tentje bleef het lekker droog. De kilometerteller staat nu op 2.320 km. Dinsdag 3 juli is hij verder richting Manitoba (provincie) gefietst.

Het is nu vrijdag 6 juli 21.10 uur (Can. tijd 13.10 u.) Ik heb al dagen niets van Louw gehoord en ik heb hem daarom vanavond zelf maar eens gemaild en prompt krijg ik nu bericht van hem terug. Hij had inderdaad dagenlang geen mogelijkheid om te mailen. Hij is nu nog zo'n 80 km verwijderd van Winnipeg. Hij is ook door het plaatsje Holland gekomen. "Alles gaat perfect", zegt Louw. Hij heeft ook een Spaanse vrouw ontmoet, die op de fiets precies de andere kant op gaat van Hallifax naar Vancouver. Zij heeft alles nog tegenwind gehad en zij is al 2 maanden onderweg.
We wachten nu op volgend nieuws van Louw.

Siebe

(update 13 juli)
Zaterdag 7 juli krijg ik weer een mailtje van Louw. Hij is gisteravond, vrijdag 6 juli, nog in Winnipeg aangekomen. Met de wind in de rug deze dag totaal 150 km gefietst. Hij heeft nu totaal 2.800 km gefietst. Dus ongeveer op de helft. En nog geen pech gehad, "afkloppen" zegt hij.

Ontvangen mail maandag 9 juli 4.10 uur (Can. tijd zondagavond 8 juli 20.10 u.) Zaterdag 7 juli is Louw weer uit Winnipeg vertrokken. Het is nu warm weer. Hij zit nu (zondagavond) op een dure maar mooie camping in Kenora. Hij gaat maandag 9 juli naar het zuiden en wil onze omke Sjouke in Emo opzoeken. Hij zit hier nu mooi aan het water.

Dinsdag 10 juli is Louw in Emo aangekomen, waar omke Sjouke (een broer van onze heit) woont. Hij logeert nu bij de buren van omke, bij de familie Wielinga (uiteraard Friezen). Omke Sjouke is al 90 jaar oud. De Wielinga's hebben a.s. vrijdag 13 juli een familie-reunie) in Fort Frances en daar is Louw bij uitgenodigd. Nou, daar wil hij graag bij zijn. De taal afgelegde afstand is nu 3.250 km. Woensdag 11 juli heeft Louw een rondrit met Aäron Wielinga in de auto gemaakt. Hij heeft ook het graf van onze omke Jelle (op vakantie in Canada verdronken tijdens het zwemmen) bezocht. Er wonen hier heel veel Hollanders in en rondom Emo. Het is hier een prachtige omgeving aan de grensrivier Rainy met de Verenigde Staten aan de overkant.

Donderdagavond 12 juli (Can.tijd 22.40 u) meldt Louw dat hij deze nacht nog in Emo doorbrengt. Hij heeft het hier best naar z'n zin, maar vrijdag 13 juli gaat hij toch op de fiets naar Fort Frances voor de familie-reunie. "Dit moet een geweldig feest worden" zegt Louw. "Lots of bier en dit wil ik niet missen". Veel van de feestgangers heeft hij al eerder ontmoet. Ze overnachten in hun motorhomes (campers) op een boerderij. Zaterdag 14 juli wil Louw dan weer verder op de fiets.

Siebe

(update 20 juli)
Zaterdag 14 juli mailt Louw weer wat nieuws. Het feest was gisteravond zeer geslaagd. Ik moet allereerst nog even meedelen dat het feest geen reünie van de familie Wielinga was, maar het was een familie Bijma-reünie. het was net een Feinsumer huishouding van vroeger, zegt Louw. En allemaal grote 'swetsers'. Het is vandaag smoorheet, zodat hij een dag extra blijft. Vanavond wordt er weer gezamenlijk gegeten. Dat wordt weer gezellig.

Maandagmorgen 16 juli krijg ik weer een mail van Louw. Hij is zondag 15 juli weer op reis gegaan. Hij fietst nu in de staat Minnesota van de Verenigde Staten, richting het zuiden op weg naar Duluth, aan het grote Lake Superior. Toen hij mailde was hij weer op zoek naar een slaapplek. Louw kan ook het gastenboek van FTTC volgen en ziet dat er al heel wat reacties op staan. Dit doet hem heel goed.

Het is nu dinsdag 17 juli. Gisteren was het een hete dag, maar nu regent het een beetje. Louw is nu in Duluth aan het Lake Superior. Hij gaat nu in oostelijke richting. Hij kreeg ook een mail van de eerder ontmoete Spaanse Ingrid, die op de fiets naar West-Canada gaat. Hij zit nu op totaal ongeveer 3.500 km.

Donderdagmorgen 19 juli krijg ik weer een mailtje van Louw. Het is bij hem woensdagavond 18 juli U.S. tijd 22.56 u. Hij zit nu in een leuk motelletje voor 32 dollar in Ironwood, dit is ten zuiden van Lake Superior, in de staat Wisconsin. Donderdag wordt er weer regen verwacht. Hij heeft weer veel meegemaakt, zegt hij en diverse mensen ontmoet. Veel van de mensen die hij ontmoet volgen Louw op de website van FTTC. Hij heeft het nog steeds ontzettend naar de zin. Gisteren heeft hij voor het eerst wat lucht in z'n behoorlijk versleten achterband moeten pompen. Louw mailt mij alles in het Fries, maar het lijkt mij beter om dit maar in het Nederlands op de site te zetten. Hij heeft vandaag (woensdag) zo'n 100 km gefietst en zit nu op totaal 3.600 km.

Donderdag U.S. tijd 9.15 u. mailt Louw dat hij in het motel aan de koffie zit. Hij doet het vanmorgen rustig aan, zegt hij. Het weer is hier en daar extreem, maar hij ontsnapt er tot nu toe steeds aan. Hij gaat nu weer meer zuitwaarts.

Siebe

(update 29 juli)
Vrijdag 20 juli is het prima fietsweer. Vanmorgen is Louw vertrokken uit Eagle River, na een nacht op een mooi plekje aan een meertje met een eigen steiger. Onderweg ook weer even gezwommen, dat spaart alweer een douche beurt uit. Hij is nu op weg naar de kust van het Michigan Lake om met de veerboot over te steken naar de staat Machigan. Nee, dit zijn niet zomaar wat meertjes, maar dit zijn kolossaal grote meren. Maar kan dit wel Louw, met de ferry? Dat is natuurlijk geen fietsen! Er komen nu bijna dagelijks berichtje' s binnen op het gastenboek van FTTC.

Maandag 23 juli krijg ik weer een mailtje van Louw (US tijd 11.50 u). Het is vandaag glûpend hyt, zegt hij. Bijna 40 graden Celcius, dat is hier boven 90 graden fahrenheit. Gisteren (zondag) is hij net voor Manitowac aangekomen, waar hij vanmiddag de ferry neemt naar de staat Michigan aan de overkant van het Michigan Lake. Onderweg naar Manitowac stopte een auto voor hem en een heel vriendelijke mevrouw zei: "I just saw you passing our house". En ze zag de vlaggen aan z'n fiets. Louw werd uitgenodigd om met haar naar haar huis te gaan. Zij was een Hollandse en getrouwd met een boerenzoon, wiens familie van Duitse afkomst was. Ze hebben Louw later naar de kust gebracht en hem daar op een etentje getrakteerd. Hij heeft het deze maandag vrij rustig aangedaan. Hij zit nu op totaal 4.300 kilometers.

Woensdag 25 juli, US tijd 14.32 u. weer een berichtje van Louw. Hij is maandagmiddag (23 juli) met de ferry het Michigan Lake overgestoken en aangekomen in Ludington aan de oostzijde van het meer. Hier is hij dinsdag naar de kapper geweest. "Dit werd wel tijd", zegt hij. Vandaag (woensdag) gaat hij verder naar het zuiden, richting de plaats Holland. Dit moet heel Dutch zijn. Het is vandaag heel warm en 'op 'e kop yn 'e wyn.

Vrijdag 27 juli krijg ik om 3.54 u.( US tijd 20.54 u. donderdag 26 juli) weer een mailtje. Louw had woensdag een heel bijzondere ontmoeting met mensen van Hollandse afkomst. Hij kon zo aanschuiven bij het avondeten en hij kreeg een slaapkamer met uitzicht op het meer. Dit was bij de plaats Holland. Nou, Hollandser kan het ook niet! Donderdag 26 juli weer verder gefietst door Zeeland en Vriesland (ja werkelijk) naar het oosten. En nu (donderdagavond) is hij weer bij mensen in Lake Odessa. De man is dominee en Louw heeft hier z'n tentje bij hen in de tuin staan.

Het zijn steeds prachtige berichten en dat geeft veel moed voor toch nog wel flink wat kilometers voor de boeg.

Siebe

(update 5 aug.)
Ik heb even een tijdje geen bericht van Louw ontvangen. Nu is het zondagavond 29 juli en zit hij in een motel aan Lake St. Clair, noordoostelijk van Detroit. Morgen (maandag 30 juli) neemt hij de ferry naar de Canadese provincie Ontario. Hij is dan dicht bij Chatham, waar neef Stefe (Siebe) van omke Durk (Bijma) woont. De families Bijma en Olivier wonen overal in Canada. Louw zit nu aan een koud pilsje, want het is nog 30 graden. Als hij het Lake St. Clair overgestoken is, is hij voorlopig weer even uit de Verenigde Staten.

Maandag 30 juli krijg ik weer een berichtje van Louw en kan mij melden dat hij met de ferry is overgestoken naar Wallaceburg. Hij is nu weer in Canada (Ontario). In het motel van de afgelopen nacht heeft hij op de televisie van de Olympische Spelen kunnen genieten. Hij heeft nu precies 5.000 km afgelegd. Hij heeft inmiddels contact gehad met Siebe van omke Durk in Chatham, waar hij wel een paar dagen zal blijven. Het is hier nog steeds heet weer.

Dinsdag 31 juli is hij bij Siebe in Chatham. Ze laten iemand van de krant komen om Louw z'n verhaal te horen. Op woensdag 1 augustus stuurt Louw een mailtje. "Nou, dit is me wat', zegt Louw. "Ik word al op straat herkend, want mijn verhaal staat al in de plaatselijke krant'. Dit krantenbericht met foto is inmiddels ook te zien in het gastenboek van FTTC onder het berichtje van tante Aal. Vandaag blijft hij nog bij Siebe en Hessy. Siebe en z'n broer Henk (die daar ook in de buurt woont) hebben Louw heel wat van de omgeving laten zien. Morgen (donderdag) gaat hij verder fietsen en gaat dan op weg naar het volgende familiebezoek bij Omke Jaap (Bijma) en Tante Afke in Cambridge. Het zal wel vrijdag worden als hij daar arriveert.

Vrijdagavond 3 augustus (Can. tijd 20.36 u.) krijg ik een mail dat Louw in Cambridge is aangekomen bij omke Jaap( 92 jr.) en tante Afke (95 jr.). Zij wonen nog zelfstandig in hun eigen huis. Hier heeft hij alweer een neef Sid (dit is de 3e Siebe) en z'n vrouw ontmoet. De volgende dag hoopt hij ook nog onze nicht Freda (Feikje) te ontmoeten. Louw zal hier nog een nacht op een camping doorbrengen. Hij heeft daar inmiddels ook een solarcharger (oplader op zonne-energie) voor het opladen van z'n telefoon gekocht. "Wat leven we ook in een geweldige tijd', zegt hij. Naar mijn idee zit Louw prima op schema.

Om een beetje te proeven hoe Louw z'n reis beleeft, is onze broer (Mar)Tinus vanuit Sexbierum dinsdag 31 juli bepakt met een bagagekar achter z'n fiets vertrokken voor een 7- tot 9-daagse tocht door Nederland. Ook hij bezit wel avonturiersbloed, want evenals Louw heeft hij vroeger een tijd in Canada doorgebracht. Als ik dit nu hoor bereid ik mijn vrouw er alvast op voor dat ik nu niet achterwege kan blijven.

Siebe

(update 12 aug.)
Op dinsdag 7 augustus (US tijd 20.12 u.) krijg ik eindelijk weer een mail van Louw. De berichten krijg ik niet meer zo frequent als in het begin. Hij zit nu weer op een camping aan het water. Louw is vandaag bij de Niagara Falls geweest en hier de grens naar de Verenigde Staten overgegaan. Na een omweg volgt hij nu een biketrail langs het Eriecanal. Dit gaat honderden kilometers over een jaagpad naar het Oosten. Hij zegt "Ik heb weer van alles beleefd. Weer vriendelijke mensen ontmoet en weer eten gekregen enz.". Later zullen we wel meer horen van zijn belevenissen. Hij zit nu op 5.400 km, maar hij doet het nu wat rustiger aan, want het is nog steeds warm weer. Hij rijdt nu op sandalen en hij heeft al in weken geen sokken aangehad.

Het volgende bericht krijg ik pas weer op zaterdag 11 augustus (US tijd 9.41 u). Gisteren heeft Louw bij Rochester overnacht en nu de afgelopen nacht bij Syracuse. Dit is enkele honderden kilometers oostelijk van de Niagara Falls. Hij fietst nu weer langs het kanaal.

Het valt mij op dat ik de afgelopen week weinig van Louw heb gehoord. Wordt het een beetje eentonig voor hem? Of geniet hij zo dat hij het niet onder woorden kan brengen? Als ik de nog af te leggen afstand naar New York bekijk, schat ik in dat hij er binnen een week al kan zijn. Dit zou betekenen dat hij vóór zijn verjaardig, op 22 augustus, zijn eindbestemming bereikt heeft. En wat gaat hij dan nog doen? Ik ga hem nu terug mailen hoe hij dit zelf inschat.

Ik houd jullie op de hoogte.

Siebe

Ik kreeg vanmiddag, zondag 12 augustus, om 16.51 u (US tijd 9.51 u) al antwoord op mijn laatst gestelde vragen aan Louw. Hij zegt dat hij vaak geen elektrisch heeft. Het valt wat tegen met solar. Hij is nu voorbij Rome en Frankfort en is nu op weg naar Amsterdam. Ja werkelijk, deze plaatsen liggen allemaal in de staat New York van de Verenigde Staten. Hij zit nu al op 6.100 km.

Als Louw eenmaal in de grote stad New York is, denkt hij daar wel enkele dagen te blijven en in een motel te overnachten. Hij zal met het openbaar vervoer rondreizen. Hij weet nog niet of hij 22 augustus al thuis is. Als hij weer in Nederland arriveert, wil hij vanaf Schiphol naar huis fietsen en dan bij onze zus Betty in Haarlem langs gaan.

Siebe

(update 19 aug.)
Maandag 13 augustus (US tijd 13.43 u) laat Louw weten dat hij nu bij Albany is. Ik had gevraagd of hij al eens pech had gehad. Ja, tot nu toe 2 lekke banden. " Het is nog steeds mooi weer", zegt hij.

Het duurt hierna een hele tijd als ik eindelijk weer wat van Louw hoor. Ik had hem al gemaild waar hij nu is. Ik verwachtte hem al zowat bij New York. Donderdag 16 augustus (US tijd 16.44 u) krijg ik eindelijk een berichtje van een paar woorden: "Yes I made it". Dat was alles.

Zeven minuten later krijg ik een iets uitgebreider bericht. "Zit op dit moment in Fort Lee, recht tegenover Manhatten, bij de George Washington Bridge. Het was vandaag een vrij korte etappe, maar wel de zwaarste. Net Zuid_ Limburg en nog pittiger. Moet nog overnachting zoeken en morgen verder regelen. Heb net de spagetti achter de knopen. Ik zit nu op 6.450 km" .

Ik kijk nog even na wanneer Louw echt aan de grote tocht begon. Dat was op zondag 10 juni. Een geweldige prestatie. Op het gastenboek komen nu allerlei reacties en felicitaties binnen. Prachtig.

Vrijdag 17 augustus heeft Louw met tante Aal (Deventer) gebeld. Zij was heel ontroerd door het telefoontje. " En wat sil´st nou"? had ze gevraagd. " Nei it fleanfjild om in flucht te regeljen" had Louw gezegd. Wanneer dit wordt kon hij nog niet zeggen. We wachten nu verder af. Louw is 22 augustus jarig.

Siebe

(update 19 aug. deel 2)
Ik kan melden dat Louw op dit moment (zondagmorgen 19 augustus) in het vliegtuig stapt op de terugreis naar It Heitelân. Hij zal omstreeks 3 uur vanmiddag op Schiphol aankomen. Hij gaat eerst nog eventjes op de fiets naar tante Aal in Deventer. Zij krijgt de eer hem als eerste weer te ontmoeten. Hij zal vermoedelijk voor zijn verjaardag 22 augustus thuis zijn.

Groeten van Siebe

(update 24 aug.)
Laatste verslag van de avonturen van Louw, maar nu door Nederland.

Zoals in het vorige verslag vermeld werd, is Louw na een tussenstop in Dublin afgelopen zondag 19 augustus ´s middags om half drie op Schiphol aangekomen. Hij had het plotseling bekeken in de grote Stad New York en wilde wel weer terug naar Holland. Op Schiphol de fiets en de bagage weer uitgepakt en de fiets weer rijklaar gemaakt.

Tijdens zijn reis door Canada had hij iemand uit Heemskerk ontmoet en hier heeft hij vanaf Schiphol telefonisch contact mee opgenomen. Hij heeft hier de zondagnacht doorgebracht. Maandag is Louw in de loop van de morgen op de fiets vertrokken richting Deventer om een paar dagen bij tante Aal te blijven. Na een paar keer wat verkeerd gefietst te hebben, kwam hij hier ´s avonds na 160 km pas om 10.00 uur aan. Daarna toch nog even flink "oan it miel" . Dinsdag een rustdag genomen en bijgepraat.

Woensdag heeft hij samen met tante Aal zijn verjaardag gevierd en zijn ze samen op pad geweest. Donderdag 23 augustus is Louw in de loop van de dag weer bepakt op de fiets vertrokken uit Deventer om in 2 dagen rustig naar huis te fietsen. Lekker genoten in de omgeving van Giethoorn en s´avonds in de buurt van Steenwijk z´n tentje opgeslagen aan een bosweggetje.

Vandaag, vrijdag 24 augustus, was echt de laatste etappe van Steenwijk naar Hijum. Ik ben Louw tegemoet gefietst en tussen Akkrum en Heerenveen zag ik op een gegeven moment een fietser in een Canadees fietsshirt aankomen. Ja, dit was broeder Louw. Samen zijn we rustig naar Hijum gefietst, waar een heel ontvangstcomité klaar stond. Om 3 uur kwamen we in Hijum aan. Onderweg mocht ik Louw niet vertellen dat Omrop Fryslân klaar stond om voor het programma Hea opnamen van de aankomst en een kort verslag van zijn fietstocht door Canada te maken. Dit was natuurlijk een grote verrassing! Op een paar foto´s kunt u iets van dit gebeuren zien. De gemaakte opnamen kunnen jullie binnenkort op Omrop Fryslân in het programma Hea verwachten. Dit zal zijn of maandag 27,of dinsdag 28,of woensdag 29 augustus a.s.

Ook zal er op radio Middelsé een gesprek met Louw, waar ik ook bij ben, plaatsvinden over zijn tocht door Canada en Amerika. Dit zal rechtstreeks op donderdag 6 september a.s. uitgezonden worden om 18.00 uur.

Natuurlijk kunnen we de belevenissen binnenkort van Louw verwachten en met heel veel foto´s erbij kan dit heel interessant worden. Misschien komen we dan ook achter het ware verhaal van ´ the lady with the black eye´.

Ik wil nog even melden dat ik met heel veel spanning de tocht van Louw heb gevolgd en met plezier jullie hiervan op de hoogte heb gehouden.

Siebe

Omrop Fryslân, Hea! fan 27 augustus 2012