Uurrecord aanleiding

Onze fietsclub werd benaderd een actie te organiseren om geld in te zamelen voor de bouw van een volière ten behoeve van de kinderboerderij "Doniastate" te Stiens. Deze kinderboerderij is vooral bedoeld voor de gehandicapten, die voor een groot deel in de huisvesting van Maartenswouden verblijven.

Op 16 juli 1988 werd door onze fietsclub ook een sponsoractie gehouden en wel t.b.v. de aanschaf van een personenbus voor de bewoners van het "Pyter Jurjenshof" te Stiens. 25 leden fietsen langs 23 gezinsvervangende tehuizen in Friesland. De totale lengte van deze gesponsorde fietstocht was 302 kilometer. De totale opbrengst bedroeg F 20.000,-.

Deze keer is gekozen voor een ander soort actie waarbij de Fiets-, Toer- en Trimclub Leeuwarderadeel op een andere manier zijn kunsten zal vertonen.

De fietsclub is er in geslaagd een recordpoging te mogen doen in het fietsbanden verwisselen, waarbij het record zal worden opgenomen in Guinness Record Boek.

Het idee een record neer te zetten werd geboren tijdens de uitzending van "Domino D-Day" van 1998 in het FEC te Leeuwarden. Het idee werd vervolmaakt door de pitstops tijdens Formule 1 races, waarbij het verwisselen van de banden een secondenspel is tussen de verschillende raceteams.

Ook in de wielercours is het noodzaak dat er zo snel mogelijk van wiel wordt gewisseld, waarbij zeker ook een competitie element aanwezig is. De snelheid waarmee dit gebeurt wordt door de TV presentatoren altijd nauwlettend gevolgd en zonodig van commentaar voorzien.

In het voorwoord van het Guinness Record Boek staat dat een recordpoging iets alledaags kan zijn en het een makkelijk te verbeteren record dient te zijn in Nederland en Belgie. Een lekke fietsband, alledaagser kan het bijna niet en zeker leden van een fietsclub hebben er vaak mee te maken.

De recordpoging is gehouden tijdens de braderie op 4 september 1999 en stond open voor leden van onze fietsclub.